Menü

Giriş YapKayıt Ol
Web Sitesini Hızlandırmanın Altın Kuralları

Web Sitesini Hızlandırmanın Altın Kuralları

Web Sitesini Hızlandırmanın Altın Kuralları

Web Sitesini Hızlandırmanın Altın Kuralları

Web sitesini hızlandırmanın altın kuralları


Değerli Tualyazılım okuyucuları bu yazımızda sizlere bir web sitesinizi oluştururken veya yavaş açılan web sitesi için arama motorları ve kullanıcı deneyimi açısından oldukça önem arzeden sitenizin nasıl hızlandırılabileceğine dair bilgi veriyor olacağız.


Öncelikle unutulmamalıdır ki geç yüklenen veya yavaş açılan bir web sitesi sizlere olumsuz kullanıcı deneyimi doğrultusunda ziyaretçi ve arama motolarında sıralama kaybına yol açacaktır. Bu durum da sonuç itibariyle

ek bir gelir kapısı olarak gördüğünüz blog, e-ticaret veya kişisel web siteniz için tüm emeklerinizin heba olmasına sebep olacaktır.


Genellikle karşılaştığımız senaryo web hosting alanınıza yüklemiş olduğunuz sayfaların başlarda oldukça hızlı açıldığı ancak ilerleyen süreçlerde yavaşladığı yönündedir.


1-) Web Site Hızını Test Edin


Optimizasyona başlamadan önce web sitenizi GTMetrix gibi hız testi araçları ile test etmeniz gerek sitenizin önceki ve sonraki halini görmek, gerekse sitenizde yavaşlamaya sebep olan faktörleri görmeniz açısından önemlidir.

GTMetrix üzerinden yapacağınız test doğrultusunda en çok dikkate almanız gereken sekmeler "Optimize images, Minify JavaScript, Minify CSS" olacaktır.


Bu sekmeler size kolayca yol haritası çizecektir.


2-) Css, JavaScript, HTML dosyalarınızı Küçültün


Dosyalarınız için aşağıda belirteceğimiz araçları kullanarak ilgili dosyalarda yer alan boşluklar, yorumlar veya fazlalık satırlardan kurtularak sıkıştırma işlemini gerçekleştirebilir ve ilk adımı başarıyla tamamlayabilirsiniz.

İşlemleri yapmadan önce sıkıştırma işlemleri sonrası dosyalar okunması zor hale geleceğinden ilerleyen süreçte dosyalarınızda yapabileceğiniz düzenlemeler veya olası bir problemlere karşın dosyalarınızı yedeklemeniz yönündedir.


https://csscompressor.com/ - CSS Sıkıştırma - Çok Yüksek, Yüksek, Standart, Düşük sıkıştırma seçenekleri bulunuyor.


https://javascript-minifier.com/- JavaScript Sıkıştırma - Kodlarınızı yapıştırıp sıkıştırılmış çıktısını alabilirsiniz.


https://htmlcompressor.com/compressor/ - HTML Sıkıştırma - Dosya halinde yükleyerek veya kodları yapıştırarak çıktı alabilirsiniz.


3-) Resim/ Görselleri Optimize Edin, Sıkıştırın


Yazımızın başında bahsetmiş olduğumuz ilk yüklediğinizde hızlı açılan web sitesinin zamanla tabiri yerindeyse kaplumbağa gibi açılmasının en büyük sebeplerinden birisi göz ardı edilen  resimlerin boyutudur.


Resimleri yeniden boyutlandırmanın kolay yolları;


1. Web sitenizde PNG, JPG, JPEG, SVG uzantılarını tercih ediniz.

2. İçeriğinize uygun bir resmi arama motorundan bulduysanız sayfanızdaki örneğin 300x300px alan için 1920x1080px boyutundaki bir görseli kullanmayın. Bu durum her ne kadar kullanıcı yapısı dolayısıyla 300x300px olarak web sitenizdeki resmi düzgün bir şekilde görüyor olsa da arka planda kullanıcı önce resimin 1920x1080px halini indirecektir sonrasında son kullanıcı görüşünde yeniden boyutlandırılacaktır. Grafik, tasarım bilginiz bulunmuyorsa bu konuda resmin konumlandırılacağı alana göre varsa mutlaka en yakın çözünürlükteki alternatif görseli tercih ediniz.

3. Görüntüyü bozmadan görseli keserek yeniden boyutlandırın ve içerik alanınıza göre sitenize yükleyin.

4. Size sunabileceğimiz en can alıcı nokta bir çoğunuz yazılım bilginizin yetersiz olmasından kaynaklı resimlerin nerede tanımlı olduğunu bulamayabilirsiniz veya çekiniyor olabilirsiniz. Cesur bir adım atın ve web hosting dosya yöneticisine erişip ( FileZilla gibi FTP erişim programlarını tercih edebilirsiniz ) yüksek boyuttaki görselleri bulunduğu dizinden bilgisayarınıza indirin ve resmi optimize ettikten sonra aynı isimle dosya alanınıza yükleyin. Yazılımızdaki görsellerin yolları değişmeyeceğinden sizin için en pratik yol bu olacaktır. Resmin GTMetrix sonucu haricinde dosya yolunu resme sağ tıklayıp yeni sekmede aç dediğinizde aşağıdaki örnekteki gibi yolunu bulabilirsiniz.


https://www.tualyazilim.com/uploads/blog/2019/12/web-siteniz-icin-organik-trafigi-arttirmanin-yollari.jpg - FTP erişimi sağladığımızda uploads/blog/2019/12 dizini içerisinde ilgili resmi görüntüleyebiliriz.


5. https://compressjpeg.com/ - Image Compressor - Resimleri yeniden işleyip zahmetsizce sıkıştırabilirsiniz.


4-) GZIP Sıkıştırma


Linux PHP dilinde dosya alanınızda .htaccess içerisinde en alt satıra aşağıdaki kodları direkt tanımlayabilirsiniz. Bu konuda dikkatli olmanız gerekir. Web hosting servisiniz bu kodları desteklemiyorsa siteniz açılmayacaktır. Ancak telaş etmenize gerek yok. Eklediğiniz kodları silerek sitenizi yeniden yayınlanabilir hale getirebilirsiniz.

<IfModule mod_deflate.c>

  # Compress HTML, CSS, JavaScript, Text, XML and fonts

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml

  AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype

  AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf

  AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf

  AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml

  AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon

  AddOutputFilterByType DEFLATE text/css

  AddOutputFilterByType DEFLATE text/html

  AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript

  AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain

  AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml


  # Remove browser bugs (only needed for really old browsers)

  BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html

  BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip

  BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html

  Header append Vary User-Agent

</IfModule>

https://varvy.com/tools/gzip/ - GZIP Sıkıştırmanın aktif olup olmadığını test et


5-) Güçlü Bir Web Hosting Hizmeti


Tüm bu adımları dikkate almanız web sitenizde gözle görülür bir fark oluşturacaktır. Ancak kullandığınız web hosting hizmeti yetersiz kalıyorsa üzülerek boşa kürek çektiğinizi belirtmek zorundayız. Bir web hosting hizmeti herkes tercih ediyor diye iyi olmayabilir. Aksine piyasada bildiğiniz bir çok web hosting sağlayıcısı binlerce web sitesinin yayınlandığı web hosting sunucusuna sizi de dahil ediyor. Bu durum da diğer kullanıcılardan kaynaklı olarak yavaşlamalara veya sitede kesintilere sebep olabilecektir.


Web hosting hizmetinizi tercih ederken mutlaka SSD disk yapısında olmasına, web sitesi yığını olmamasına ve Türkiye lokasyon olmasına ( lokasyon farkı sebebiyle erişim sürelerinde gözle görülür fark oluşacaktır ) dikkat edin.


Bu konuda müşterilerimize gerek fiyat gerek performans açısından SSD disk yapısında https://netpiri.com u tavsiye etmekteyiz. Aşağıdaki bağlantıdan web hosting paketlerini inceleyebilir memnun kalmazsanız

ücret iadesi talep edebilirsiniz ( Tavsiye niteliğindedir netpiri.com kullanım koşullarından Tualyazılım sorumlu değildir )


https://netpiri.com/sinirsiz-web-hosting/


Makalemizi sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz. Sunmuş olduğumuz tüm yazılımlar gerek SEO optimizasyonu gerek web yazılım optimizasyonu bakımından tarafımızca titizlikle geliştirilmiştir.