Menü

Giriş YapKayıt Ol
Alan Adı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Alan Adı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Alan Adı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Alan Adı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Alan adı seçimi projenizin başarılı olmasındaki en önemli faktörlerden biridir. Projeyi tam olarak ifade eden, kısa, akılda kalıcı ve SEO değeri olan bir alan adı seçmek, hedef kitleye ulaşmanızı kolaylaştıracağı gibi marka algısını da güçlendirmektedir, ancak unutulmamalıdır ki site içi SEO optimizasyonunuzu iyi yaptığınız takdirde içerisinde anahtar kelime geçen bir alan adı seçmek zorunda değilsiniz.

Kısa ve Akılda Kalıcı Domain Kaydedin

Alan adınızı kaydederken hedef kitlenizin kolay anlayabileceği ve akılda kalıcı domainler kaydetmeye çalışın. arama motorlarının kısa alan adlarına olan tutkusunu da düşünürsek, sitenizin organik arama sonuçlarında yükselmesini ve trafiğinin artmasını sağlamak için çok fazla karakter içermeyen, kısa alan adlarını tercih edin.

Marka Değeri Olabilecek Domainler Seçin

Projenizi değerli kılacak, hedef kitlenizin ilgisini çekecek bir alan adı ile marka algısı oluşturabilir, sitenize olan ilgiyi arttırabilirsiniz. Günümüzde, özellikle .COM ve .NET gibi popüler olan alan adı uzantılarında marka değerine sahip olabilecek nitelikte domain kaydetmek neredeyse imkansızdır. Fakat iyi bir araştırma ile projenizi tam olarak ifade edebilecek, güçlü domainler kaydedebilirsiniz.

Projenize En Uygun Domain Uzantısını Kaydedin

Aradığınız nitelikte alan adını .COM ve .NET gibi uzantılarda bulamıyorsanız, .STORE, .CLUB, .XYZ ya da .İST gibi projenizi bütünleyecek yeni domain uzantılarını da kullanabilirsiniz. Bir e-ticaret sitesi açmak istiyorsanız .STORE, eğer blog sitesi açmak istiyorsanız .BLOG uzantılı domainleri tercih edebilirsiniz. Bu gibi pek çok yeni domain uzantısı ile web projenizi en net ve akılda kalıcı şekilde ifade edecek domainler kaydedebilirsiniz.

Yeni domain uzantılarının Google’ın gözünde bir değeri yok.” gibi efsaneler kafanızı karıştırabilir. Bu konuda kafanızdaki soru işaretleriniz kaldıracak önei bir nokta var; “Google’da .XYZ kullanıyor!” Nasıl mı? Google’ın çatı firması Alphabet, web sitesinde .XYZ uzantısını kullanmaktadır. Eğer Google, yeni domain uzantılarına değer vermiyor olsaydı, kendisi de kullanmazdı, diyelim ve bu efsaneye bir nokta koyalım.

Marka Haklarını İhlal Etmeyin

Alan adı kaydederken dikkat etmeniz gereken bir diğer konuda marka haklarıdır. Büyük heyecanla başlayacağınız projenizde, marka hakları ihlalinden doğacak yasal sıkıntılar çekmemeniz, projenizin devamlılığını sağlamanız ve harcadığınız emeğin boşa gitmemesi için alan adı kaydederken mutlaka marka tescil araştırması yapınız.